tourdefrance2008.punt.nl
Sastre wint Ronde van Frankrijk
  Gert Steegmans heeft de laatste etappe van de Tour de France gewonnen. Op de Champs-Elysées was de Belgische Quick-Steprenner met overmacht de sterkste sprinter. De etappe verliep normaal, zodat Carlos Sastre in het geel als eindwinnaar over de streep kwam.

Sastre, rijdend voor Team CSC van ploegleider Bjarne Riis, plaatste zijn beslissende aanval in de rit van woensdag naar Alpe d'Huez. Niet alleen leverde dit hem de ritzege op, maar hij nam ook het geel over van zijn ploeggenoot Fränk Schleck. In de tijdrit van zaterdag bleek zijn marge van meer dan een minuut op zijn concurrenten ruim voldoende.

Cadel Evans staat net als vorig jaar als nummer twee op het podium in Parijs. Vorig jaar strandde de Australiër van Silence-Lotto op 23 seconden van Contador, het verschil met Sastre bedraagt nu 1.05 minuten. Revelatie Bernhard Kohl eindigde als derde en wordt gekroond als bergkoning. Daarmee is de renner van Gerolsteiner, die de bolletjestrui na de veertiende etappe overnam van zijn ploeggenoot Sebastian Lang, de eerste Oostenrijker ooit die de titel van beste klimmer in de Tour krijgt toegekend.

Oscar Freire zorgt voor het succes voor Rabobank. De Spanjaard boekte niet alleen een etappezege maar mag ook de groene trui mee naar huis nemen. Daarmee is hij de eerste Spaanse winnaar van het puntenklassement. Het jongerenklassement kent een Luxemburgse winnaar. Sastres ploeggenoot Andy Schleck besliste zaterdag de concurrentiestrijd met Roman Kreuziger in zijn voordeel.

Voor Sastre is het de eerste keer dat hij na drie weken het podium in Parijs mag beklimmen. Twee jaar geleden eindigde hij weliswaar als derde, maar die plaats kreeg hij pas toegewezen nadat dopingzondaar Floyd Landis uit de uitslag werd geschrapt. Vorig jaar eindigde de Madrileen op ruim zeven minuten van Contador als vierde.
 
 

Na zijn tourdebuut in 2001, waarbij hij twintigste werd, was Sastre een toonbeeld van regelmaat. Tussen 2002 en 2007 eindigde hij vijf keer bij de eerste tien. Zijn 21e plek in 2005 was een schoonheidsfoutje voor de renner die in 2003 met een fopspeen in zijn mond de rit naar Plateau de Bonascre won. Dit jaar kwam hij op L'Alpe d'Huez voor de tweede keer in zijn carrière als eerste over de streep in een touretappe.

Ook in de Ronde van Spanje liet Sastre al regelmatig zien een uitstekend ronderenner te zijn. In 2000 kende hij er zijn doorbraak door het bergklassement te winnen. In 2005 en vorig jaar kwam hij met zijn tweede plaats in het eindklassement dicht bij de eindzege. Op zijn 33e mag hij dan toch een keer de hoogste trede van het podium in een grote ronde beklimmen.
 
Uitslag:
 
1 Gert Steegmans Bel Quick-Step 3:51:38
2 Gerald Ciolek Dui Columbia +0
3 Óscar Freire Spa Rabobank +0
4 Robbie McEwen Aus Silence - Lotto +0
5 Thor Hushovd Noo Crédit Agricole +0
6 Julian Dean NZl Garmin - Chipotle +0
7 Stefan Schumacher Dui Gerolsteiner +0
8 Robert Förster Dui Gerolsteiner +0
9 Leonardo Duque Col Cofidis +0
10 Robert Hunter ZAf Barloworld +0
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl