tourdefrance2008.punt.nl
Ricco betrapt, Saunier-Duval uit Tour
  Riccardo Ricco is betrapt op het gebruik van doping. Bij de 24-jarige Italiaanse renner van Saunier Duval zijn sporen van epo aangetroffen, meldt de Franse sportkrant L'Equipe donderdag.

Onder politiebegeleiding werd de renner afgevoerd. De Tour gaat verder zonder hem en zijn team, Saunier Duval. De ploeg trok zich uit eigen beweging terug uit de Tour. Alle wieleractiviteiten zijn opgeschort totdat duidelijk is wat er precies is gebeurd.

Bolletjestrui
Volgens het Franse antidopingbureau AFLD is Riccò positief getest op het bloeddopingmiddel epo na de vierde etappe, de tijdrit in Cholet. Riccò won twee bergetappes, was houder van de bolletjestrui en nummer 9 in het algemeen klassement.

De 24-jarige Italiaan is het derde dopinggeval in deze Tour. Eerder werden de Spanjaarden Manuel Beltran (Liquigas) en Moisés Dueñas (Barloworld) uit de wielerronde gezet nadat ze waren betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen.

Wat is epo?

  • Epo staat voor erythropoiëtine, dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleert. Erythropoiëtine wordt hoofdzakelijk aangemaakt in de nieren, maar het kan ook kunstmatig. Epo zorgt ervoor dat meer zuurstof in het bloed komt, waardoor het uithoudingsvermogen van een sporter omhoog gaat.
  • Gezondheidsrisico's zijn er zeker: bij epo zijn dat onder meer hoofdpijn en griepverschijnselen, maar ook longembolie en hersenbloedingen. (ANP)

Nieuwe dreun

Het zoveelste dopinggeval is een nieuwe dreun voor de wielersport en voor de Tour de France in het bijzonder. Erik Breukink, ploegleider van de vorig jaar door dopingschandalen omgeven Rabobankploeg, reageerde teleurgesteld en met ongeloof op de zaak-Riccò. "Tot nu toe was het een leuke en open Tour; op een dag als vandaag is het even wat minder." Maar al te lang wil Breukink niet stilstaan bij de gebeurtenissen. "Ik moet me weer concentreren op de koers. Want de Tour gaat gewoon verder."
 
 
 

Reacties

pleeboy op 18-07-2008 22:57
ze leren het ook nooit
tegenwoordig is de tour en doping 1 gedachten
pleeboy op 19-07-2008 00:23
ff dit
wat voor jouw?
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl