tourdefrance2008.punt.nl
Piepoli wint koninginnerit
  Leonardo Piepoli heeft de laatste Pyreneeënrit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Spanjaard viel aan op de laatste klim van de dag en had aan de streep een kleine voorsprong op zijn Spaanse ploegmaat Cobo Acebo en Frank Schleck.
Op het dagmenu stonden, na een lange aanloop, twee 'buitencategorie'-cols: de Tourmalet en de Hautacam. Toen het ware klimwerk aanbrak, was er sprake van één koploper: de Fransman Rémi di Gregorio was overgebleven uit een kopgroep waarin ook onder meer Oscar Freire zich bevond. De jonge Fransman kwam als eerste boven op de Tourmalet.

Daarachter werd duidelijk hoe de werkelijke verhoudingen tussen de toppers waren. Alejandro Valverde moest op het einde van de klim lossen bij de overige toppers, net als Damiano Cunego. Kim Kirchen, drager van de gele trui, zat geïsoleerd en bungelde continu achteraan het eerste pelotonnetje.

Aan de voet van de slotklim, Hautacam, werd koploper Di Gregorio ingelopen. In het dal raakte hij een groot deel van zijn voorsprong kwijt doordat de CSC-ploeg in die fase het eerste peloton geweldig opgejaagd had.
 
 

  Na enkele kilometers op de Hautacam was het gedaan met Kirchen. Hij kon de andere toppers niet volgen, net als Andy Schleck. Rabo-kopman Denis Mentsjov bevond zich intussen in een continue status quo met Cadel Evans en Carlos Sastre. Deze drie hielden elkaar continu in de gaten en stonden toe dat het Saunier Duval-koppel Piepoli en Cobo ervandoor ging met Frank Schleck.

Riccardo Riccò, winnaar van de eerste Pyreneeën-rit, hield zich op in de buurt van Mentsjov. Ook Moises Dueñas en Christian Vandevelde haakten hun karretje aan.
 
 

Op dik twee kilometer van de finish kon Schleck het Saunier Duval-duo niet langer volgen. Piepoli schaarde zich door zijn zege bij het rijtje renners met etappezeges in zowel Giro, Tour als Vuelta op zak. In het algemeen klassement leidt Cadel Evans nu met één seconde voorsprong op Frank Schleck.
 
Uitslag: 
 
1 Leonardo Piepoli Ita Saunier Duval 4:19:27
2 Juan José Cobo Spa Saunier Duval +0
3 Frank Schleck Lux Team CSC +28
4 Bernhard Kohl Oos Gerolsteiner +1:06
5 Vladimir Jefimkin Rus AG2R +2:05
6 Riccardo Riccò Ita Saunier Duval +2:17
7 Carlos Sastre Spa Team CSC +2:17
8 Cadel Evans Aus Silence - Lotto +2:17
9 Denis Mentsjov Rus Rabobank +2:17
10 Christian Vande Velde VS Garmin - Chipotle +2:17
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl