tourdefrance2008.punt.nl
Derde etappezege Cavendish in Tour
  De Brit Mark Cavendish heeft donderdag zijn derde ritzege in de Ronde van Frankrijk geboekt. De 23-jarige renner van Team Colombia was in de straten van Narbonne de snelste in de massasprint. De rit ging over 168,5 kilometer, met de start in Lavelanet.

Zonder het Saunier Duval van dopingzondaar Riccardo Ricco begon het peloton om 13.30 uur aan de twaalfde etappe. De renners leken met hun gedachten vooral bij de dopingperikelen, want veel spektakel kregen de toeschouwers niet voorgeschoteld. Nog voor de enige hindernis van de dag, een colletje van de vierde categorie, kozen Araud Gerard (Francaise des Jeux) en Samuel Dumoulin (Cofidis) het hazenpad. Meer dan een maximale voorsprong van vier minuten zat er echter niet in voor de Franse avonturiers.

Toen de marge van Gerard en Dumoulin was geslonken tot minder dan een minuut, kregen ze het gezelschap van Juan José Oroz (Euskaltel). Met de hulp van de Spanjaard konden de vluchters het onvermijdelijke nog even uitstellen, maar toen de sprintersploegen de gashendel opendraaiden, was hun hoop vervlogen.

In de laatste kilometer zaten de meeste ploeggenoten van Cavendish erdoorheen, waarop de Brit liet zien het ook prima zelf te kunnen. Hij ging zelf de sprint aan, waarna niemand meer in staat bleek de 23-jarige spurter van zijn derde ritzege af te houden. Ook Oscar Freire kwam er niet aan te pas. De drager van de groene trui strandde op de vijfde plaats.
 
 

Baden Cooke haalde de finish niet. De Australische sprinter, in 2003 nog winnaar van de groene trui in de Tour, kwam ten val en moest opgeven. Daardoor heeft Barloworld nog maar vier renners in koers.

In het algemeen klassement houdt Evans een voorsprong van een seconde op zijn naaste belager Fränk Schleck (CSC). Mikel Astarloza (Euskaltel) en Vincenzo Nibali (Liquigas) komen door het afhaken van Ricco en Juan Jose Cobo de top tien binnen. Verder raakt Ricco het wit kwijt aan Nibali en neemt Sebastien Lang (Gerolsteiner) zijn bolletjestrui over.
 
Uitslag:
 
1 Mark Cavendish IoM Columbia 3:40:52
2 Sébastien Chavanel Fra Française des Jeux +0
3 Gert Steegmans Bel Quick-Step +0
4 Erik Zabel Dui Milram +0
5 Óscar Freire Spa Rabobank +0
6 Francesco Chicchi Ita Liquigas +0
7 Thor Hushovd Noo Crédit Agricole +0
8 Leonardo Duque Col Cofidis +0
9 Julian Dean NZl Garmin - Chipotle +0
10 Heinrich Haussler Dui Gerolsteiner +0
 
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl