tourdefrance2008.punt.nl
Chavanel wint 19e etappe
  Sylvain Chavanel heeft vrijdag de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Franse coureur van Cofidis, één van de meest aanvalslustige wielrenners in de deze Tour, klopte in de straten van Montluçon zijn medevluchter Jérémy Roy in de spurt.

Chavanel bracht zijn zege nog in gevaar door rijkelijk vroeg de armen in de lucht te steken, maar Roy had niet meer de kracht om erlangs te komen. Na het dagsucces van Samuel Dumoulin en Cyril Dessel is Chavanel de derde Franse etappewinnaar. De Duitser Gerald Ciolek (Columbia) won op 1.14 minuten de sprint van het peloton.

De eerste serieuze ontsnapping in de negentiende etappe kwam op naam van Egoi Martinez (Euskaltel), Stefan Schumacher (Gerolsteiner), Alessandro Ballan (Lampre) en Pierrick Fedrigo (Bouygues). De vier kregen echter nauwelijks ruimte van het peloton en werden op iets minder dan honderd kilometer van de streep gegrepen.

Op dat moment zag Chavanel zijn kans schoon. De Fransman, die dit voorjaar indruk maakte met het winnen van Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl, sprong weg en kreeg zijn landgenoot Roy met zich mee. Toen het peloton het tempo op ongeveer dertig kilometer van de streep eindelijk opvoerde, waren de vogels al gevlogen.

Chavanel en Roy bleven ondanks de riante marge goed samenwerken, waarna de renner van Cofidis zich in de sprint de sterkste toonde. "Mijn zoontje had me deze ochtend nog gevraagd om een etappe te winnen", snotterde Chavanel voordat hij het erepodium opstapte. "Toch voelde ik me vanochtend niet echt goed, maar het ging steeds beter. Eindelijk heb ik het een keer kunnen afmaken."
 
 

Een dag voor de cruciale tijdrit veranderde er niets in de top van het algemeen klassement. Carlos Sastre behoudt het geel, maar is nog lang niet zeker van de eindoverwinning in Parijs. Vooral de goede tijdrijder Cadel Evans, die vierde staat op 1.34, heeft nog een uitstekende kans op de eindzege.

Voor Raborenner Juan Antonio Flecha is de Tour voorbij. De Spanjaard kwam samen met de Duister Fabian Wegmann (Gerolsteiner) en voormalig geletruidrager Romain Feillu ver buiten de tijdslimiet binnen.

Uitslag:
 
1 Sylvain Chavanel Fra Cofidis 3:37:09
2 Jérémy Roy Fra Française des Jeux +0
3 Gerald Ciolek Dui Columbia +1:13
4 Erik Zabel Dui Milram +1:13
5 Heinrich Haussler Dui Gerolsteiner +1:13
6 Leonardo Duque Col Cofidis +1:13
7 Filippo Pozzato Ita Liquigas +1:13
8 Thor Hushovd Noo Crédit Agricole +1:13
9 Robert Förster Dui Gerolsteiner +1:13
10 Julian Dean NZl Garmin - Chipotle +1:13
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl