tourdefrance2008.punt.nl
Arvesen wint overgangsetappe
  Kurt-Asle Arvesen (CSC) heeft de elfde etappe gewonnen. De Noorse kampioen liet in de sprint met vier Martin Elmiger (AG2R) en Alessandro Ballan (Lampre) achter zich. De Nederlander Koos Moerenhout eindigde als vierde. Cadel Evans behoudt de gele trui.

168 renners kwamen na een deugddoende rustdag aan de start in Lannemezan. Eentje minder dan er maandagavond op Hautacam over de finishlijn kwamen, want de Spanjaard Moises Dueñas van Barloworld werd uit de wedstrijd genomen na een positieve dopingtest.

Onderweg lag er met de Col de Portel een stevige klim van eerste categorie, maar voor het overige moesten de niet-klimmers niet al te veel grote obstakels vrezen. De perfecte ingrediënten voor een overgangsetappe dus en die voorspelling kwam ook uit.

Veertig kilometer na de start ontstond de goede ontsnapping van elf renners, met daarbij onder meer de Italianen Ballan en Pozzato, de Nederlander Moerenhout en zowaar ook een Belg met Gert Steegmans.

Enkele kilometers later mocht de hoop op een Belgische ritzege al opgeborgen worden, want Steegmans moest als een van de eersten lossen op een colletje van derde categorie.
 
 

De kopgroep sneed de beklimming van de Col de Portel aan met een kwartier voorsprong op het grote peloton. Silence-Lotto zag zich daardoor genoodzaakt om het tempo te onderhouden want met Botsjarov zat er iemand in de kopgroep die in de stand maar op 20 minuten van leider Cadel Evans stond. De Belgische ploeg kreeg ook de steun van CSC.

De Fransman Amaël Moinard meende vleugels te hebben, want tijdens de beklimming van de Portel, op meer dan 60 kilometer van de eindmeet, ging hij solo. Moedig, maar te voortvarend zo bleek. Op 10 kilometer van de finish werd hij terug gegrepen door de andere vluchters.

Onder die vluchters kwam het onvermijdelijk nog tot aanvalspogingen. Arvesen, Elmiger, Ballan en Moerenhout geraakten weg en moesten het in de sprint onderling uitvechten voor de overwinning. Daarin haalde de Noorse kampioen van CSC het erg nipt van Elmiger en Ballan.

Een kwartier later kwam ook het hele peloton over de meet gebold, met daarin ook Oscar Pereiro Sio. De Spaanse Tourwinnaar van 2006 sprong tijdens de beklimming van de Portel weg uit het peloton om zijn klassement te verbeteren maar op 10 kilometer van de finish werd de renner van Caisse d'Epargne weer ingerekend. 

Uitslag:
 
1Kurt-Asle ArvesenNooTeam CSC3:58:13
2Martin ElmigerZwiAG2R+0
3Alessandro BallanItaLampre+0
4Koos MoerenhoutNedRabobank+2
5Aleksandr BotsjarovRusCrédit Agricole+11
6Pierrick FédrigoFraBouygues Telecom+14
7Filippo PozzatoItaLiquigas+14
8Benoît VaugrenardFraFrançaise des Jeux+14
9Fabian WegmannDuiGerolsteiner+14
10Marco VeloItaMilram+14
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl