tourdefrance2008.punt.nl
Raborenner Freire snelste in massasprint
  Oscar Freire (Rabobank) heeft de veertiende etappe in de Ronde gewonnen. Freire was de sterkste in een langgerekte massaspurt van een aardig uitgedund peloton. Voor Rabobank is het de eerste etappewinst in deze Tour.
De Spanjaard van Rabobank was in de veertiende etappe, over 194,5 km tussen Nîmes en Digne-les-Bains, de beste in een massaspurt voor de Colombiaan Leonardo Duque en de Duitser Erik Zabel. Viervoudig ritwinnaar Mark Cavendish sprintte niet mee. De jonge Brit werd gelost op het colletje van vierde categorie op tien kilometer van de streep. De Australiër Cadel Evans blijft in het geel, Freire verstevigt zijn groene trui.

Stijn Devolder was net na de start in Nîmes de eerste aanvaller van de dag. Onze landgenoot kreeg twintig renners met zich mee, onder wie Rabobank-renner Bram Tankink. De Nederlander was even daarna opnieuw attent, toen hij samen met William Bonnet, Jose Ivan Gutierrez en Sandy Casar wegreed uit de kopgroep. Terwijl de zeventien anderen werden opgeraapt, namen de vier leiders een voorsprong van ruim zes minuten. Liquigas en Bouygues Télécom zorgden er voor dat het peloton de vluchters opnieuw in het vizier kreeg. Gutierrez probeerde het nog even alleen, maar de Spaanse tijdritspecialist werd net als zijn drie metgezellen ingerekend.

Voor Cavendish leek daardoor zijn vijfde ritzege van deze Tour in het verschiet te liggen, maar een venijnig klimmetje op tien kilometer van de streep bleek te lastig voor de Brit. Door het hoge tempo in het peloton haakte Cavendish op de ruim twee kilometer lange klim af, waardoor er ineens hoop gloorde voor de sprinters die halverwege de ronde nog altijd droog stonden.

 
 

In de straten van Nîmes zette de Fransman Romain Feillu als eerste aan, maar de timing van Freire was stukken beter. De leider in het puntenklassement sloop mee met Erik Zabel en schoot er op het juiste moment langs. Tussen de Spanjaard en de Duitser legde de Colombiaan Leonardo Duque beslag op de tweede plaats.
 
Uitslag:
1 Óscar Freire Spa Rabobank 4:13:08
2 Leonardo Duque Col Cofidis +0
3 Erik Zabel Dui Milram +0
4 Julian Dean NZl Garmin - Chipotle +0
5 Steven de Jongh Ned Quick-Step +0
6 Alessandro Ballan Ita Lampre +0
7 Rubén Pérez Spa Euskaltel +0
8 Jérôme Pineau Fra Bouygues Telecom +0
9 Matteo Tosatto Ita Quick-Step +0
10 Thor Hushovd Noo Crédit Agricole +0
 
 
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl