tourdefrance2008.punt.nl
Gerrans wint rit, Evans is geel kwijt aan Frank Schleck
  De Australiër Simon Gerrans heeft zondag de eerste Alpenrit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De coureur van Credit Agricole klopte in het Italiaanse skioord Prato Nevoso zijn medevluchters Egoi Martinez uit Spanje (tweede) en de Amerikaan Danny Pate in de sprint.
De vijftiende rit ging van Embrun over de grens met Italië naar Prato Nevoso. Na 183 kilometer lag daar na 11,4 kilometer klimmen de streep. Onderweg moesten de renners nog over de Col Agnel (2744m). Mark Cavendish, de viervoudige ritwinnaar, verscheen niet meer aan de start.
De rit was nog maar 10 kilometer ver wanneer drie renners ten aanval trokken: de Spanjaarden Egoi Martinez (Euskaltel) en José Arrieta (AG2R), en de Amerikaan Danny Pate (Garmin). Even later kwam ook de Australiër Simon Gerrans aansluiten.

Dit kwartet kreeg een vrijgeleide van het peloton, waar Silence-Lotto het tempo bepaalde. De vier leiders trokken samen over de eerste beklimming van de dag, de Col Agnel.

Op enkele kilometers van de top van de col Agnel moest Stijn Devolder onverwacht lossen uit het peloton. Even later stapte onze landgenoot uit de koers. De Tour van Devolder eindigde dus in de vijftiende rit.

Op de top van deze klim van buiten categorie hadden de vier leiders een voorsprong van bijna 12 minuten op het peloton, waar Voeckler voor Kohl boven kwam. De Oostenrijker Kohl werd hiermee virtueel leider in het bergklassement.

Het natte weer zorgde voor een gevaarlijke afdaling van de col Agnel. Oscar Pereiro Sio, de Tourwinnaar van 2006, kwam zwaar ten val. Hij knalde op een vangrail en viel enkele meters naar beneden. De gevolgen waren dramatisch voor de Spanjaard. Hij ontwrichtte en brak zijn schouder en werd afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
 


In de vallei tussen de twee beklimmingen kregen de vier vluchters meer ruimte. Ze bereikten een maximale voorsprong van 17 minuten.
Door de regen bleven het gevaarlijk glad. Bij de splitsing aan een rond punt kwam zowel links als rechts een pak renners ten val. Onder andere Vandevelde, Nibali en Cunego gingen tegen de grond. Iedereen kon echter verder.

De koplopers bereikten met een bonus van meer dan 11 minuten de voet van de slotklim en mochten dus gaan strijden om de ritwinst. José Arrieta moest al snel zijn drie kompanen laten rijden.

In het peloton was het opnieuw CSC dat het tempo opvoerde en de groep uitdunde. Zo ontstond er een groepje van tien met daarin alle grote namen.

Denis Menchov achtte dan zijn moment gekomen en plaatste een stevige aanval. Hij kwam echter snel ten val in een bocht, maar kon opnieuw aansluiten. Carlos Sastre versnelde en nam Menchov en Kohl mee. Geletruidrager Evans kon dit tempo niet volgen.

Vooraan bleven Martinez, Gerrans en Pate samen. De Australiër Gerrans was de snelste en versloeg zijn twee metgezellen in de spurt. Daarachter probeerde Kohl de gele trui te veroveren. Hij reed in de slotkilometer weg met Sastre en werd vierde. Het was echter Fränk Schleck die het geel kon bemachtigen. Cadel Evans werd 13e.
 
Uitslag: 
 
1 Simon Gerrans Aus Crédit Agricole 4:50:44
2 Egoi Martínez Spa Euskaltel +3
3 Danny Pate VS Garmin - Chipotle +10
4 José Luis Arrieta Spa AG2R +55
5 Bernhard Kohl Oos Gerolsteiner +4:03
6 Carlos Sastre Spa Team CSC +4:03
7 Alejandro Valverde Spa Caisse d'Epargne +4:12
8 Denis Mentsjov Rus Rabobank +4:23
9 Frank Schleck Lux Team CSC +4:41
10 Christian Vande Velde VS Garmin - Chipotle +4:43
 


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl